Compact Living

”Trångboddhet är en kamp för att få plats med människorna.
Compact living är en kamp för att få plats med prylarna.”

När vi mäter trångboddhet räknar vi att varje hushållsmedlem ska ha ett eget rum och att kök och ett rum till inte är inräknat. Om familjen innehåller gifta/sambo minskar kravet med ett rum. Det betyder att en familj med två vuxna och två barn ska bo i fyra rum och kök för att inte räknas som trångbodda.

Normen är från slutet av 70-talet.

Bland ensamföräldrar med barn har trångboddheten ökat med tio procentenheter på tio år, enligt Boverkets rapport “Var finns rum för våra barn?” från 2006.

Enligt definitionerna skulle alltså jag och min familj vara trångbodda. Rejält.

Men vi har ju “fixat” fler rum, så hur räknas det då? I tex ett litet hus eller i en villavagn finns det flera, men små rum. Är man inte trångbodd om man bor så?

Allt är relativt

Många bor idag trångt därför att boendekostnaderna är höga. För att få pengar över till något annat än att överleva väljer fler trångboddhet. Andra måste bo trångt för att kunna överleva på det som finns i lönekuvertet.

När läget på lägenheterna ger höga hyror men man ändå väljer att bo centralt blir de ytor man har råd med eller väljer att ha råd med mindre. Det senare benämns oftare med begreppet “compact living”.�

Om man är “trångbodd” eller lever “compact living” är en smaksak.

Jag väljer att bo “compact living”. För mig ger det en positivare känsla i mitt boende.

Det som är lika för alla vad det än kallas är att det finns ett behov av lösningar för att få utrymmet att fungera och för att vi ska trivas med våra små ytor.

I resten av världen är den här livs- boendestilen mer uppmärksammad. Det räcker att vända sig mot centrala Europa. I Tyskland finns mer information och ett större utbud på marknaden när det gäller kompakta lösningar. Från Italien kommer många smarta och tilltalande lösningar också när det gäller t ex multifunktionsmöbler.

Här och nu

Nu börjar vårt land också att vakna och det efterfrågas mer lösningar och fler sätt att komma i kontakt med marknaden och det som finns där. Många efterfrågar också tips och råd om hur man använder material och gör egna lösningar.

Än så länge är blogg.Compacthome.net ganska ensam på den svenska internethimlen med att sammanställa de olika vägarna till ett bra och trevligt kompaktboende.

Du finner både produktupplysning, tips om möbelbygge och hantering av färgsättningar här.

Vad loggen och sajten utvecklas till beror även på om besökarna är intresserade av att dela med sig av sina tips och trix, ombyggnationer eller ritningar. Men det förutsätter vi väl. 

Vi trångbodda/compact livvare är ett påhittigt folkslag som gillar att hjälpa varandra.

Eller hur?