Compact trädgård!

Att odla i stan kan vara svårt. Om man inte har balkong får man hitta på andra sätt. Det har några finurliga personer gjort i Stockholm.
Som ett inlägg i debatten har de skapat P-Lotten.

På en lånad släpvagn har det odlats.
Trädgården är ju ”bara” att  parkera där plats finns. Vilket i ochförsig kanske inte är det lättaste i storstaden.

Saxat från deras hemsida www.p-lotten.se :
1. Odlingen behöver komma närmare där vi bor! Alla ska kunna odla sin egen mat och kunna ha en närmare kontakt till matens ursprung, även om man bor i stan. Utan balkong eller kolonilott kan det vara klurigt att hitta ett ställe att odla på inne i stan, men det finns många alternativa sätt att odla i vår närmiljö. Vi vill uppmuntra till nya sätt att se på odlingsmöjligheter, och att fler gemensamma och tillgängliga odlingar skapas där människor bor.

2. Det ska vara enkelt att odla! Kunskapen om hur maten produceras minskar, människor glömmer bort hur man odlar. Vi tycker att det ska vara enkelt och kul att odla! Odla behöver inte vara så komplicerat, det räcker med jord, sol, vatten, fröer och lite vilja.

3. Hellre en odlingsplats än en P-plats! I centrala Stockholm finns 32500 avgiftsbelagda parkeringsplatser på offentlig allmän mark. I hela Stockholms kommun finns 77 koloniområden. Väntetiden för att få en kolonilott varierar från ett par år och uppåt i förorterna, men vill du odla inom tullarna får du vänta upp till 20 år innan du kan sätta spaden i marken. Vi vill se fler möjligheter för människor att odla och färre bilar på våra gator.

 

Tyvärr har de inte kunnat fortsätta med detta under 2012 men visst visar det att ideér finns och man behöver inte stoppas av små petitesser som att ha en plätt fast jord.

Kom gärna med fler ideer och projekt för oss att följa upp.